Processen

materialen, skötsel och hur allt hänger samman

Bård

Att tillvarata material

Mycket av mitt arbete handlar om att ta tillvara och bereda material på bästa sätt. Arbetet följer till stor del årstiderna. Allt från att ta hand om bellingar (skinnet från renens ben, används till att sy skor, handskar, byxor mm av) och skinn vid slakt av ren. Här är det viktigt att flå bellingarna från klöven rätt så man får ut delar till tex skor, att ta hand om bellingarna och skinnen på rätt sätt. Detta arbete sker under hösten och vintern när renarna slaktas. Under våren avhårar jag de skinn jag ska garva för att kunna sy av. Under vårsommaren tar jag den mesta bark jag behöver, både för beredning av skinn och bellingar. När det gäller hantverk av material från renen är det största arbetet att tillvarata och bereda materialen så att de går att sy av, själva sömnaden är bara en liten del! Därför är det många många timmars jobb bakom varje alster.

Jag brukar ofta tänka på tidigare generationers sömmerskor som behövde hålla hela familjer med kläder, till exempel bellingskor när de var de enda skor man hade och de slets mycket… vilket arbete, så imponerande!

Bark hämtas till beredningen
Dekorelement tipi
garvat renskinn

Det var aldrig en fråga om hållbarhet

Nu pratas det mycket om hållbarhet. I samiskt liv har det inte varit något speciellt uttalat men hela förhållningssättet till allt har varit kärnan av hållbarhet… det har varit underförstått och helt självklart att man tar tillvara på allt och använder det tills det inte går att laga längre, då lämnar man det tillbaks till naturen. Allt har också varit sådant som går att lämna tillbaka till naturen, eftersom det är därifrån det kommit. Det är också respektfullt gentemot renen och markerna att ta emot gåvorna från dem i form av mat och material till kläder, föremål och verktyg. I ett liv där man återvänder till platser år efter år kan man inte slösa eller förbruka allt vid ett tillfälle.

Material

Några av materialen jag arbetar med.

Skötsel

Alla alster eller plagg som är sydda av naturgarvade naturmaterial, exempelvis av bellingar, garvat renskinn, rävskinn trivs med att användas ofta. Så jag brukar säga, mina alster och plagg är ingenting för hyllan, de ska användas! För att sätta passformen ordentligt, ”gå in” dom, dvs använd dom ofta i början. Mellan de tillfällena, lägg dom gärna i frysen alternativt häng ut dom om det är minusgrader ute. Sommartid kan man också med fördel förvara dom i frysen. Har man inte plats till det kan man hänga dom i annat svalt utrymme, kanske ett förråd eller ute i en boda där de får följa med luftens växlingar. Skvattram och tidningspapper fungerar bra för att hålla ohyra borta från pälsplagg sommartid. Förvarar man något i påse, använd gärna en som andas exempelvis ett gammalt bomullsörngott eller liknande. Mössor, byxor och övriga plagg av naturgarvat renskinn mår bra av att smörjas in med något fett med jämna mellanrum.

Har du ett par bellingskor, kom ihåg att växla fot på dom varje gång du använder dom, så de inte trampas snett! Dessa ska användas vid kall och torr väderlek, men råkar till exempel hälarna bli fuktiga/blöta igenom så måste man vända hälarna med den garvade sidan utåt och torka (ej för hårt) så de inte börjar avhåras.

Bellingskor
Viltok grafik

Foto: CJ Utsi

Bård

”Det känns inte som att jag har valt duodji, utan som att duodji har valt mig!”